Spreekgestoelte Galileo Galilei 

Caroline Pauwels werd door het zien van de foto van Galileo Galilei’s spreekgestoelte meteen geïnspireerd om een expositie op te zetten over zulke podia waarop paradigmashifts kunnen worden voltrokken. Ze vormen het symbool bij uitstek van moed om kritisch en wetenschappelijk na te denken in een wereld waar menig mens uit alle lagen van de bevolking zich inquisiteur voelt, overtuigd van het eigen grote gelijk. 


Samen met de studenten ingenieur-architectuur van de VUB gingen 10 VOMO -studenten op zoek naar een moderne versie van het spreekgestoelte van Galileo Galilei. Deze spreekgestoelten  zijn ter ere van Caroline Pauwels en het vrij wetenschappelijk denken. Op de het galadiner van de Difference day werden een aantal creatieve maquettes van de studenten tentoon gesteld.

Verwondering

Sebastienne Vermijlen De Fré 

Verwondering begint met de eerste vraag die je stelt. Verwondering is wat ons voortstuwt, wat ervoor zorgt dat we onze talenten ontwikkelen, onze grenzen  verleggen, boven onszelf uitstijgen en uiteindelijk geluk vinden in wat we doen."- Caroline Pauwels


Het spreekgestoelte wil een symbool van vrije meningsuiting zijn en het begrip verwondering belichamen. De wonderlijke spiraal die voortkomt uit de gulden snede, heeft aanleiding tot een trap die zich opent naar het publiek. Dit creëert een uitnodigend gebaar dat aanmoedigt om naar voren te komen en ideeën te delen. Het aspect van verwondering wordt ook belichaamd in het gebruik van materiaal. Hoewel karton niet het eerste materiaal is waar je aan denkt bij het ontwerpen een constructie, is het opmerkelijk sterk.

The Onset

Jana De Waele

The Onset, is een eerbetoon aan Caroline Pauwels, de onlangs overleden rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Caroline was een groot voorstander van toegankelijkheid, inclusiviteit en het vrije woord. Geïnspireerd door haar interesse in historische spreekstoelen, zoals die van Galileo, heb ik een modern equivalent ontworpen dat zowel symbolisch als functioneel aan deze idealen voldoet.


Mijn visie op een moderne spreekstoel combineert een microfoon en versterker tot een compact en toegankelijk geheel. Na geïnspireerd te zijn door Galileo's slingerproject, zie ik de slinger als symbool voor het vrije woord: zoals een slinger een zetje nodig heeft om te bewegen, vereist het vrije woord een eerste stap om gehoord te worden. De tikkende tijd van een slingerklok past ook goed bij deze gedachte. Daarom heb ik besloten de slinger te integreren met een microfoon en versterker als basis voor mijn ontwerp.


The Onset functioneert als een grote metronoom waarbij de slinger dient als microfoon en de behuizing als versterker. De hoogte van de microfoon is verstelbaar voor gebruiksgemak, terwijl de versterker uitvouwbaar is en gemakkelijk verplaatst kan worden dankzij handvatten op de behuizing

De symboliek van de slinger als vertegenwoordiger van het vrije woord, en de combinatie van oude en nieuwe technologieën, maken The Onset een krachtig en toegankelijk platform voor het vrije woord. Deze spreekstoel nodigt mensen uit om hun stem te laten horen en hun gedachten te delen, precies zoals Caroline Pauwels altijd nastreefde.

 

Met The Onset wil ik niet alleen het nalatenschap van Caroline Pauwels eren, maar ook een blijvende bijdrage leveren aan de vrijheid van meningsuiting en inclusiviteit binnen de gemeenschap.

Ronduit

Nona Van Laethem

‘Ronduit’ is een herinterpretatie van een spreekgestoelte, geïnspireerd op dat van Galileo, dat de spreker via enkele treden op een verhoging plaatste om zijn publiek toe te spreken. Dit moderne spreekgestoelte is ontworpen naar aanleiding van een wens van Caroline Pauwels, voormalig rector van de VUB, om een eigentijds spreekgestoelte te hebben als symbool voor het vrije woord.


Het ontwerp van Ronduit is gebaseerd op drie kernwaarden die Caroline Pauwels belangrijk vond: inclusie, verlichting en de cirkel. Inclusie wordt nagestreefd doordat het spreekgestoelte voor iedereen toegankelijk is. In plaats van de spreker fysiek te verhogen, wordt de stem van de spreker versterkt en verhoogd. De verlichtingsidealen worden gereflecteerd doordat de spreker letterlijk verlicht wordt.

 Cirkelvormige designelementen staan voor de voortdurende uitwisseling van het vrije woord, een metafoor voor dialoog omdat een cirkel oneindig is en tegelijkertijd iets afrondt.


De structuur van het spreekgestoelte kan worden gedemonteerd in vier delen met behulp van telescopische buizen, die voorzien zijn van XLR-connectoren voor de elektrische kabels en gelaste verbindingen tussen de componenten. Hierdoor is het spreekgestoelte ook praktisch in gebruik en transport.

Fotograaf: Katoo Peeters

Pulpit chair

Jasper Bollen 

Mijn spreekgestoelte is geïnspireerd op het originele ontwerp van Galileo Galilei. In tegenstelling tot het origineel, heb ik de houten latten aan de buitenzijde in verschillende richtingen gedraaid. De symbolische betekenis hiervan is dat elke lat staat voor een ander persoon met een eigen mening.

Fotograaf: Katoo Peeters

BLACK BOX

Joppe Deneyer 

Een spreekgestoelte dat symbool staat voor het vrije woord. Voor dit ontwerp heb ik mij laten inspireren door Architecturale kiosken in parken en op pleinen die door middel van muziek en dans hetzelfde doel nastreven, het inspireren van een grote menigte.


De locatie van dit gestoelte was ongekend, wat mij de kans gaf om het te interpreteren als een publiek meubel. Een meubel dat zich aanpast aan de aard van de gebruiker, of deze nu introvert is of een sterke mening doordrukt. De BLACK BOX neemt voor elk individu de gepaste vorm aan.